Стартувала X Всеукраїнська робоча нарада з питань апробації і впровадження курсу «Культура добросусідства»

15 червня 2023 року відбулося відкриття X Всеукраїнської робочої наради з питань апробації і впровадження курсу «Культура добросусідства». Організатором події є Інформаційно-дослідний центр «Інтеграція та розвиток» у співпраці з Міністерством освіти і науки України в межах проєкту «Пілотування викладання предмета «Культура добросусідства» в Новій Українській Школі та забезпечення сталості його впровадження».

У відкритті наради взяли участь понад 150 учасників із різних областей України. З-поміж них – представники виконавчої влади, органів управління освітою, громадських організацій, педагоги закладів дошкільної та загальної середньої освіти, викладачі та методисти закладів післядипломної педагогічної та вищої освіти, регіональні координатори та розробники навчально-методичного комплексу наскрізного інтегрованого курсу «Культура добросусідства». 

З вітальними словами перед учасниками виступили запрошені гості, зокрема Юрій Кононенко, начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України, Світлана Супрун, фахівчиня з громадянської освіти Програми сприяння громадській активності «Долучайся!». Зокрема, Юрій Кононенко зазначив, що Міністерство освіти і науки України завжди підтримувало і підтримуватиме розвиток курсу, адже він є дуже важливим для розвитку молодих українців.

Також із презентаціями виступила низка спікерів: Віктор Коврей, начальник відділу співпраці з етнічними спільнотами Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, презентував розроблену ДЕСС Концепцію Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» на період до 2034 року; керівниця проєкту ІДЦ «нтеграція і розвиток» Маргарита Араджионі презентувала слайди про діяльність з апробації і впровадження наскрізного інтегрованого курсу «Культура добросусідства» у 2022-2023 рр.; кандидатка психологічних наук Неля Лебідь розповіла про основні результати пілотування і впровадження «Культури добросусідства» як обов’язково-вибіркового предмета в 5-6 класах НУШ упродовж 2021-2023 рр. Переглянути запис відкриття Робочої наради можна за цим покликанням.

Х робоча нарада триватиме до 17 червня включно. Під час наради учасники зможуть відвідати низку воркшопів, обговорень, круглих столів та презентацій з корисною інформацією для педагогічних працівників, які пілотують або планують викладати «Культуру добросусідства» у своїх закладах.

Нагадаємо, що курс «Культура добросусідства» є інструментом формування соціальної компетентності, розвитку громадянської, міжкультурної та миротворчої освіти в Україні. Наразі курс впроваджують в усіх регіонах країни.

Захід проводиться за підтримки Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні. Зміст наради є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.